Mala Gospa u župi Rama Šćit

08.09.2022 11:31   |   492 prikaza Mala Gospa u župi Rama Šćit

Po staroj ramskoj tradiciji, blagdan Male Gospe, od davnina, slavi se u gospinom svetištu na Šćitu. Tako je bilo i danas. Pred velikim brojem vjernika pristiglih iz brojnih krajeva BiH, susjedne Hrvatske, Austrije, Njemačke..., svečano misno slavlje predslavio je fra Mario Knezović, župnik župe Kočerin.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u ponedjeljak trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je sv. misa za sretan početak nove školske godine.

Također, pod ovom misom bio je i blagoslov školaraca, školskih torbica i knjiga za prvašiće, te ispovijed učitelja, nastavnika i profesora.

U utorak, drugoga dana trodnevnice, služena je sveta misa na nakanu starih, bolesnih, zanemarenih.

Sinoć, zadnjega dana trodnevnice, u samostanskom dvorištu služena je sv. misa Uočnica koju je predvodio fra Ivan Kasalo.
Blagdan Male Gospe, obilježava se kao Dan općine. Već tradicionalno, prije početka misnoga slavlja, brojna izaslanstva i predstavnici iz javnog i političkog života, ispred ploča s imenima pobijenih Ramaca tijekom povijesti, zapale svijeće i polože vijence u znak sjećanja. Tako je bilo i danas.

Nakon završetka misnoga slavlja, uslijedilo je druženje i veselje na platou ispred crkve.

 

Foto pogledajte OVDJE
Arhiva novosti