Otkrivena spomen-ploča ubijenima na Proslapu

16.05.2022 12:09   |   655 prikaza Otkrivena spomen-ploča ubijenima na Proslapu

Na Proslapu, u župi Uznesenja BDM-a Rama-Šćit, 15. svibnja upriličen je blagoslov spomen-ploče ubijenim i nestalim iz ovoga mjesta u Drugom svjetskom ratu, poraću te u posljednjem ratu.

Euharistiju je predslavio vrhbosanski pomoćni biskup u miru mons. Pero Sudar u koncelebraciji nekoliko svećenika među kojima je bio i ramski župnik fra Andrija Jozić.

Prije početka mise fra Andrija je istaknuo kako su tri godine iz povijesti Ramu zavile u crno: 1687. (selidba Ramljaka), 1942. (spaljena, opljačkana, a ljudi poubijani) te 1968. (raseljena i potopljena). Posvijestio je kako je u Drugom svjetskom ratu iz Proslapa stradalo 158 ljudi, a za vrijeme pravljenja brane moralo se iseliti 150 obitelji ili 494 osobe. Potom je 162 imena s ploče pročitala Josipa Markešić,a otkrio ju je najstariji mještanin Jozo Milas, javlja rama-prozor.info.

U prigodnoj propovijedi mons. Sudar je istaknuo kako "onomu koji vjeruje i pouzdaje se u Boga doista sve se može pretvoriti u proslavu". "Sve se može pretvoriti u Božju pobjedu, uz jedan jedini, nimalo lagan uvjet, ako se svim svojim ljudskim silama, svom snagom vjere bori protiv zla", kazao je biskup Sudar dodajući kako ćemo "jedino tako biti Isusovi učenici".

Na kraju mise obratio se predsjednik Organizacijskog odbora i začetnik ideje postavljanja spomen-ploče Ivan Filipović.

Nakon euharistije upriličeno je druženje mještana i gostiju.

Fotografije i video pogledajte OVDJE
Arhiva novosti