Poziv na znanstveni skup: ''Rama u Drugom svjetskom ratu i poraću''

30.09.2021 08:25   |   503 prikaza Poziv na znanstveni skup: ''Rama u Drugom svjetskom ratu i poraću''

Poštovani Ramljaci i Ramkinje, poštovani prijatelji Rame!

U subotu, 2.10. 2021. u prostorima Franjevačkog samostana Rama-Šćit s početkom  u 10,00 sati održat ćemo znanstveni  skup  na temu:

„Rama u Drugom svjetskom ratu i poraću“

Prema priloženom programu deset autora predstavit će rezultate svoga istraživanja o  uzrocima, okolnostima, duševnim i demografskim posljedicama  stradanja ramskih Hrvata i Bošnjaka od 1941. do 1951. Ukupno: 2.007 duša. Svake godine komemoriramo njihovo stradanje, s nakanom, ne da nas sjećanje na žrtve otruje, već da nas izliječi za pomirbu u istini i pravdi.

Iz toga doba potječu i danas aktualne etikete o „genetskoj fašistoidnosti“ hrvatskoga naroda, što ima za svrhu posramljivanje i progon Hrvata u društvene  „katakombe.“ To u konačnici vodi ka isključenju Hrvata iz političkog života u BiH, a mladim generacijama i onima koji žele sudjelovati u životu i svekolikom razvoju BiH, nameće  osjećaj srama i moralne inferiornosti zbog pripadnosti  hrvatskom  narodu.

Ovaj znanstveni skup  okupio je tri institucije: Hrvatski institut za povijest, Zagreb; Filozofski  fakultet Sveučilišta u Mostaru; Franjevački samostan Rama-Šćit, te 10 predavača  kako bi izvan okova svih ideologija fašizma, komunizma i njegove lokalne inačice antifašizma približili interpretacije Drugog svjetskog rata  i poraća istini. To bi mogao biti najizvrsniji doprinos ovog znanstvenog skupa duševnoj i društvenoj higijeni cjelokupnog društva.

Nastojali smo poradi uklanjanja nametnite stigme i posramljivanja kao moćnog  instrumenta društvene kontrole osvijetliti pitanja počinjenih i pretrpljenih zločina, sve u duhu rezolucija Vijeća Europe (1996. i 2006.)  i Europskog parlamenta (2009. i 2019.), koje su upozorile na potrebu uklanjanja nasljeđa svih totalitarnih sustava i na potrebu sjećanja svih žrtva za budućnost Europe.

Zbornik radova koji je upravo izišao iz tiska, nadam se, bit će za to korisna literatura.

Dobro došli!

Fra Andrija Jozić, gvardijan
Arhiva novosti