Korizmeni koncert

17.02.2013 21:38   |   2304 prikaza Korizmeni koncert

U župnoj i samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Šćitu pjevanje pod pučkom misom u 11 sati predvodila je klapa Dobrkovići, praćena puhačkim orkestrom Prvog benda Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Poslije mise orkestar i klapa održali su korizmeni koncet. Na repertoaru su bila djela pučkih korizmenih napjeva iz doline Neretve, Vrbovske na Hvaru, Metkovića, Trogira kao i klasična djela W. A. Mozarta, G. F. Händela, J. S. Bacha... Lijep doživljaj za dušu i uši.
 

Orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Dana 26. 11. 2004. godine, skupa sa Počasnom postrojbom Oružanih snaga BiH, utemeljen je Orkestar Oružanih snaga BiH. Pored nastupa za vojni i državni protokol, te predstavljanja i promoviranja OS BiH, orkestar njeguje raznoliku koncertnu aktivnost za Ministarstvo odbrane BiH i druge civilne institucije i udruge. Redovito nastupa za međunarodne vojne snage u BiH, te dobiva samo pohvale i priznanja. Brojni nastupi za Francusko i Njemačko veleposlanstvo u Sarajevu, primopredaje zapovjedništva, postrojbi i baza u BiH, nastupi i koncerti za Engleske, Američke, Njemačke, Francuske, Talijanske, Španjolske i druge postrojbe i veleposlanstva u BiH. Vrlo uspješni nastupi na vojnom hodočašću Lourdesu, zajednički koncert sa Orkestrom OS Njemačke, Vojnim orkestrom NATO-a iz Napulja, nastupi za razne festivale i manifestacije, zapovjedništvo NATO-a BiH, su samo neki od aktivnosti Orkestra OS BiH u nekolikom zadnjih godina. Koncertna i protokolarna djelatnosti za civilne strukture društva je sastavni dio rada i aktivnosti orkestra, te se u budućnosti očekuje sve veći angažman Orkestra OS BiH.

Orkestar u svom sastavu ima tri Benda koji predstavlja povijesni slijed i ostavštinu kulturnog i vojničkog nasljeđa naroda BiH. Jedna od zadaća orkestra je čuvanja i njegovanje vojničke tradicije, te povijesni i kulturni identitet vojnika OS BiH. Ujedno je spona vojnog i civilnog života te stvarni i stalni promotor OS BiH.

Prvi Bend Orkestar OS BiH kroz svoj rad i programe njeguje i čuva kulturno, povijesno, nacionalno nasljeđe i identitet Hrvatskog vojnika i Hrvatskog naroda BiH. Kroz svoje protokolarne i koncertne aktivnosti služi potrebama Hrvatskog puka u BiH izvodeći Božićne, Korizmene, sakralne, klasične, zabavne repertoare i programe u raznim prigodama, posebno njegujući Hrvatsku vojničko i drugo nacionalno glazbeno stvaralaštvo.

Orkestrom ravna puk. Tomislav Sušac.
 

Klapa Dobrkovići

Klapa jepočela s radom 2004. godine. Proizišla je iz crkvenog zbora Sv. Nikole Tavelića u Dobrkovićima, župa Široki Brijeg. Članovi klape su pjevači amateri, očevi i sinovi, rođaci i prijatelji koje spaja i veže ljubav prema klapskom pjevanju. Klapa također izvodi i tradicionalne Hercegovačke napjeve gange i bećarca. Klapa vježba i pjeva dalmatinske napjeve „a kapela“ u 4 glasa, kao i crkvene napjeve obrađene na klapski način. Posebnost klape je pjevanje korizmenih napjeva. Klapa redovito sudjeluje u misnom slavlju izvodeći duhovne skladbe priređene za mušku klapu.

Umjetnički voditelj klape je prof. Tomislav Sušac.

Vezana fotogalerija (11)Arhiva novosti