Poštovani posjetitelji!

12.02.2013 12:00   |   2181 prikaza Poštovani posjetitelji!

 

Dobro došli na redizajniranu stranicu Franjevačkog samostana Rama-Šćit, duhovnoga i kulturnog središta ramskoga kraja. Na ovim stranicama naći ćete povijesne podatke i aktualne informacije, komentare, duhovne poticaje i fotografije iz jedinstvenoga kraja u kojem se stapaju kontinentalna i mediteranska klima, susreću mentaliteti sjevera i juga, dodiruju korijeni šljive i kamena, krumpira i smokve, hrasta i niske kraške makije, staroga i novoga.

Na poluotoku Šćitu, obgrljenom ljepotom Ramskog jezera, nalazi se Gospino svetište, hodočasnička crkva Majke od milosti čija se čudotvorna slika od 1687. nalazi u Sinju. Uz crkvu je Franjevački samostan, Kuća mira, Etnografski muzej, umjetnička galerija, knjižnica, suvenirnica s Internet klubom i knjižarom. Cjelinom svoga ambijenta, kao nacionalni spomenik, sav je ovaj prostor i sve građevine uspješan izraz prirodne ljepote, umjetničkih, zanatskih i majstorskih dostignuća.

Ove stranice žele informirati o jednom predivnom kraju. Istodobno su zavičajna poveznica s iseljenim Ramljacima i sa svima koji su uz Ramu vezani. One su i pozivnica svima koji traže prostor ljepote, sabranost, susret sa Svevišnjim i sa sobom, utjehu tišine i mira. Ovdje se u prirodi, u crkvi i galeriji može naučiti kako suvremeni umjetnici izražavaju svoje umjetničko i vjerničko iskustvo. Na ovim stranicama naći ćete komunikaciju između staroga i suvremenog, tradicije i današnjice, osobito u jedinstvenom Etnografskom muzeju.

Tko posjeti ove stranice, poželjet će posjetiti Ramu i šćitski krajolik. A tko dođe, htjet će se zadržati, zovnuti druge i ponovno doći u prostor ljepote, tišine i svetosti.

Dobro došli!

Ramski fratri
Arhiva novosti