Staza Gospi Sinjskoj

01.06.2013 23:25   |   3361 prikaza Staza Gospi Sinjskoj

U Alkarskim dvorima u srijedu je predstavljen projekt "Staza Gospi Sinjskoj" u kojega će se uložiti 4.241.035,98 kuna za što je 83 posto bespovratno osigurano iz IPA predpristupnog fonda EU za prekograničnu suradnju.
Radi se o hodočasničkoj stazi za pješake i bicikliste koja će prolaziti uglavnom rutom kojom su 1687. godine iz Rame u dolinu Cetine stigli preci današnjih Sinjana i Cetinjana noseći sa sobom sliku Majke od milosti koja se poslije čudesne obrane Sinja 1715. godine štuje kao Gospa Sinjska, prerastajući u najveće marijansko svetište na južnohrvatskim prostorima. Staza bi trebala biti duga oko 150 kilometara, a rok za njenu izgradnju je 24 mjeseca. U svakom slučaju bit će završena prije kolovoza 2015. godine kada će se slaviti 300-ta obljetnica čudesne obrane Sinja od osmanlijskih osvajača.
Inicijator ove staze je bivši sinjski gvardijan fra Bože Vuleta. Na ideju ga je potaknuo proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić koji je u srijedu bio glavni predstavljač projekta.
Trasa staze polazit će s Ramskog jezera i franjevačkog samostana na Šćitu, nastaviti prema Tomislavgradu i dalje preko Kazaginca i Karlova Hana do graničnog prijelaza Kamensko. Iz Kamenskog trasa će preko Sinjskog polja voditi do Sinja. Drugi dio staze ići će iz Solina preko Klisa, Dugopolja i Dicma do sinjskog Gospinog svetišta.
Uzor nam je staza Camino de Santiago na Pirinejima duga 800 kilometara koja je svjetska atrakcija i pod zaštitom je UNESCO-a - kazao je Stipe Božić predstavljajući projekt pri čemu je prvi put javno iznio ideju o kojoj, kaže, dugo razmišlja, da ova staza bude tek početak velikog projekta povezivanja svih marijanskih svetišta na prostoru gdje žive Hrvati, a prvi potez bio bi da se preko Šćita povežu svetište Gospe Sinjske i Međugorje.
Božić je objasnio da je prvobitna ideja bila da staza iz Tomislavgrada vodi preko Livna i Vagnja do Sinja. Kako Vaganj nije uređeni međunarodni granični prijelaz od tog dijela trase moralo se odustati i usmjeriti prema Kamenskom, ali se u konačnici od Vagnja nije odustalo.
Mr. Ivana Pavić, koordinatorica projekta, govorila je o financijskom dijelu. Od ukupne vrijednosti od 4.241.035,98, kuna odnosno 558.031,05 eura 54 posto ili 302.964,15 eura utrošit će se na području RH, a 46 posto ili 255.066,90 eura na području BiH.
U ovom prijektu grad Sinj je vodeći partner, a na BiH strani to je općina Prozor-Rama. Partnerski konzorcij s hrvatske strane čine još grad Solin, HGSS-Stanica Split, a s BiH još općine Tomislavgrad i Livno. Suradnici projekta su TZ Sinj, Franjevački samostan Gospe Sinjske, Franjevački samostan Rama-Šćit, TZ Hercegbosanske županije i PD Kamešnica iz Livna.
Svima koji su zaslužni za pripremu ovoga projekta i dobivanje sredstava iz IPA u srijedu su u prigodnim govorima zahvalili Ivica Glavan, gradonačelnik Sinja, Luka Brčić, dožupan splitsko-dalmatinski i Boženko Boban, gradonačelnik Solina.

Toni Paštar/ Slobodna Dalmacija, 29. 5. 2013.
Arhiva novosti