Ramska majka

Ramska majka rad je akad. Kipara Mile Blaževića iz Zagreba; bronca 250 cm., 1999. Postavljena je u samostanskom dvorištu s ljubavlju onima koji će biti duboko u našoj duši i kada nestanu, kako je rečeno prigodom blagoslova ove skulpture:

"Tvoj umjetnički lik, Ramska majko, zaustavljamo u bronci, jer su nam rekli da ovaj materijal najduže odolijeva eroziji, štoviše vremenom poprima boje i mirise okoliša. Stavljamo ga u ambijent tvojih vertikala, u prostor tvoga osluškivanja poruka Neba. Možda ćemo tako najlakše spoznati istinu tvoje ljepote, kako si rasla uz Divu, kako si tugu dijelila s Majkom od Milosti, kao si uz Križ slušala jedinu radosnu vijest za tvoju djecu, koju si uporno darivala Životu, pobjeđujući tako zlo koje ih je ubijalo, razgonilo, ponižavalo..."
I ovom skulpturom se pokazalo da dobar umjetnik naoko etnografsku temu, Ramkinja u izvornoj narodnoj nošnji s djetetom, učini umjetnički izazovnom. Dovoljno je reći da su mnogi na ovoj skulpturi prepoznali i zavoljeli davno usahle ruke svoje majke i obnovili, promatrajući pod krpom kao suncobranom zaspalo dijete, ono prapouzdanje da čitav svijet miriše na majku.