Slavljena Izborna skupština FSR-a Rama-Šćit

20.11.2017 23:11   |   662 prikaza Slavljena Izborna skupština FSR-a Rama-Šćit

Dana 19. studenog 2017. godine, po  Generalnim konstitucijama, uz  propisanu  nazočnost područnog ministra Marijana Begića, područnog  duhovnog asistenta fra  Domagoja Šimića i mjesnog duhovnog asistenta fra  Mije Džolana održana je u Franjevačkom samostanu Rama-Šćit izborna skupština  FSR-a  (Franjevačkog svjetovnog reda) Rama-Šćit.

Skupštini je nazočilo 15 braće i sestara  FSR-a s pasivnim i aktivnim pravom glasa i jedna sestra u  fazi pripreme za svečane zavjete.
Na početku Skupštine  uz zahvalnost svima koji su sudjelovali i pomagali  rad mjesnog bratstva FSR-a, usvojeno  je  izvješće o trogodišnjem radu  FSR-a Rama-Šćit, kojega je podnio dosadašnji ministar mjesnog bratstva Luka Markešić, kao i trogodišnje financijsko  izvješće kojega je podnijela blagajnica Antonija Bilić.

Izbori su nakon uvodne molitve obavljeni u skladu s Generalnim konstitucijama tajnim glasovanjem, uz najmanje dva kandidata za svaku pojedinu službu. U atmosferi  međusobnog  uvažavanja i povjerenja dobili smo  nove članove  vijeća FSR-a Rama-Šćit:

Mara Pločkinjić, ministra
Milka Ćališ, zamjenica ministre
Ana Ćališ, tajnica
Antonija Bilić, blagajnica  i povjerenica za FRAMU
Ivan Šekelja, učitelj formacije
 
Nakon  obavljanih izbora slavili smo sv. misu kao zahvalu Bogu za osobni poziv sve braće i sestara FSR-a  da u konkretnim životnim okolnostima  na Franjin  način svjedoče mir i radosnu vijest.  

Na koncu je uslijedila mala okrepa  u restoranu  Kuće mira, na koju su nas pozvali  gvardijan  fra  Andrija Jozić i fra Branko Malekinušić, vikar samostana.

U svečanoj atmosferi slavlja  izborne Skupštine stigli smo razgovarati  o ozbiljnim pitanjima pred nama i kako mjesno bratstvo FSR-a  Rama-Šćit treba pripremati plan rada za slijedeće  trogodište, bez straha da se naša mala  zajednice otvori ključnim pitanjima franjevačke karizme:

•    Kako poput sv. Franje biti na nov način u svijetu, društvu, zajednici, a istovremeno prevladati njihove podjele i netoleranciju, mržnju, sklonost poltronstvu, klanjanju kumirima i stvaranju  kulta ličnosti ? Franjevački pokret nije pokret emigriranja ( bijega) iz svijeta, već nov način „ biti u svijetu, a ne do svijeta“.
•    Kako razbijati krive predodžbe o FSR-u, koje djeluju destruktivno  i odvraćaju mnoge mlade i starije tražitelje smisla od simpatiziranja sa FSR-om i  uključivanja u ovaj franjevački put ? Trebat će pojasniti kako ova  zajednica ne gaji o sebi farizejske iluzije da smo sveti, ali istovremeno treba pojasniti našoj javnosti da nastojimo biti okrenuti svetim ciljevima, po Franjinu primjeru  molitve i zauzetosti za pravdu, mir i skrb za sve stvorenje.
•    Kako ostati u ljubavi, čak i s neprijateljima, a  ustrajati protiv nepravde, biti na strani siromaha, obespravljenih pojedinaca i naroda, poniženih ljudi našeg vremena  i prostora, a ne pretvoriti se u bijesnog revolucionara  i vječno smrknutog kritizera ?
Svjesni smo da su ovo bez pouzdanja u Boga ne samo previsoki već i besmisleni ciljevi. Zato molimo i svima želimo od Boga:  Mir i dobro!
 
Arhiva novosti