U Zagrebu održani godišnji susreti iseljenih Ramljaka

22.09.2017 17:11   |   739 prikaza U Zagrebu održani godišnji susreti iseljenih Ramljaka

U nedjelju, 17. rujna 2017. godine u zagrebačkoj Dubravi, u naselju Sevetska Sopnica održani su 34. tradicionalni susreti iseljenih Ramljaka i prijatelja Rame za Zagreb i okolicu. Župa Sv. Marije Anđeoske koja pripada Franjevačkoj provinciji Bosna Srebrena bila je domaćin i ove lijepe manifestacije.

Nova i lijepo uređena samostansko-župna crkva na čelu sa župnikom fra Zdravkom Dadićem, gvardijanom fra Božom Lujićem i samostansko-župnim vikarom fra Stipom Karajicom, te pripadajućim hrvatsko-katoličkim pukom ove župe, u posljednjih petnaestak godina, bila je ljubazan domaćin i to vrlo uspješno, ne samo ramskih, već i drugih zavičajnih susreta.

Na početku misnog slavlja domaćin fra Stipo Karajica, umjesto odsutnog župnika Dadića pozdravio je sve okupljene i izrazio zadovoljstvo što iseljeni Ramljaci i dalje održavaju svoje godišnje susrete u ovoj župi, sa željom da i ovi 34. susreti proteknu u lijepom ozračju i kao suorganizator i moderator događaja upoznao sve okupljene s cjelokupnim i nešto bogatijim programom ovogodišnjih susreta, središnjim i najvažnijim misnim slavljem, a poslije mise prigodnim koncertom pjesama i umjetničkom izložbom slika.

Svetu misu je po roditeljima predvodio ramljak vlč. Mato Malekinušić, odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati, a uz njega suslavili su fra Andrija Jozić, gvardijan i župnik u Rami Šćitu, fra Božo Lujić, gvardijan samostana sv. Ilije u Zagrebu, don Pavao Crnjac, rektor kapele Corpus Domini u Zagrebu, vlč. Franjo Tomić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Nikola Lovrić, župnik u Turbetu kod Travnika, vlč. Ante Rotim, svećenik u mirovini, vlč. Slavko Rajić, vojni kapelan u Zagrebu, fra Petar Karajica, župnik u Dobrinji kod Sarajeva, fra Branko Malekinušić, samostansko-župni vikar u Rami Šćitu i fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici. Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz ramskog kraja. Misno slavlje su skladnim pjevanjem i zavičajnim napjevima uzveličale članice Etno skupine Čuvarice iz Rame, pod umjetničkim ravnanjem prof. Biljane Glibo.

Glavni naglasci ovonedjeljne propovijedi vlč. Malekinušića bili su oprost bližnjemu, ljubav i spas za onoga koji oprašta i prima oprost. Isusova prispodoba o oprostu sedamdeset puta sedam, znači uvijek i beskonačni oprost, koji je polazište u međuljudskim odnosima i susretima.

Misi, kao i tridesetčetvrtim susretima iseljenih Ramljaka nazočili su i brojni gosti; predstavnik Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Zeba, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića dr. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, predstavnik Zajednice branitelja Gojko Šušak Mijo Crnoja, dopredsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete Dražen Markota, Anto Ešegović i Radoslav Dumančić, predsjednici mjesnih odbora Stari Retkovec i Sesvetska Sopnica, Šimun Penava, predsjednik Ramske zajednice Zagreb i Damir Škaro, predsjednik Autokluba Siget, kao i vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva BiH i predstavnici i članovi zavičajnih udruga Jajca, Kotor Varoša, Usore, Gruda, Banja Luke, Bosanske Posavine te drugih krajeva gdje žive Hrvati.

Na kraju misnog slavlja ramski gvardijan i župnik fra Andrija Jozić obratio se svim nazočnima, a posebno su bile upečatljive, sugestivne i nadahnute njegove riječi iseljenim Ramljacima u pozivu na oprost, zajedništvo, ljubav prema zavičaju, pomirenje i povratak korijenima. Iseljavanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine, pa i s područja Općine Prozor – Rama žalosna je i istinita činjenica. Zajedništvo, a ne podjele su primarne i poželjne kod iseljenih Ramljaka i u zavičajnim udrugama s predznakom Rama, naglasio je fra Andrija i pozdravio njihovo postojanje, rad i angažman oko promidžbe sveramskih vrijednosti i u drugim podružnicama, počevši od Ramske zajednice Bjelovar, Rovišće, Sv. Ivana Zelina, Popovača, Požega i najmlađa u Dubrovniku. Spontanim i gromkim pljeskom popraćen je završni pozdrav fra Andrije Jozića, gvardijana i župnika ramskog. Zahvalio je također organizatorima, sponzorima, duhovnim i materijalnim podupirateljima, posebno istaknuvši pojedine ramske poduzetnike i žene, prijatelje i dobročinitelje Rame na nesebičnom doprinosu i pomoći, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje ovogodišnjih tradicionalnih susreta: Franjevačkoj župi i franjevcima Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici, Franjevačkom samostanu Rama Šćit i suorganizatoru Ramskoj zajednici Zagreb, na čelu s predsjednikom Šimunom Penavom, članovima upravnog Odbora i podružnicama RZ-a.

Na kraju mise upriličen je koncert Etno skupine Čuvarice iz Rame. Ova vrijedna vokalno instrumentalna skupina u kojoj prevladavaju žene-pjevačice, pokazala je visoku razinu višeglasnog pjevanja. Osnivačica i voditeljica je prof. Biljana Glibo, magistra etnomuzikologije, a suprug Milenko čini svirački dio skupine, uz sina Davida, mladog glazbenika, interpreta i multiinstrumentalistu. Koncert je oduševio sve nazočne kvalitetom i izborom pjesama i napjeva koji se nerijetko čuju u Rami i okolici. Etno skupina Čuvarice su prepoznata kvaliteta i ramski brend, koji u svoj program unosi etno izričaj, a da pritom ima temelj u tradicionalnom ramskom folkloru i njegovom pjevačkom izričaju.

Na kraju službenog programa i prvog dijela ovih susreta, u kapeli sv. Ante Padovanskog otvorena je izložba slika mladog ramskog umjetnika mr. Mateja Škarice pod nazivom Krajolici Rame i Neretve. Škarica je u posljednjih desetak godina dosta aktivan, bilo da je riječ o likovnim izložbama, projektima Ramske zajednice Zagreb, programima odjela za mladež Ramske zajednice. Godinama je urednik portala Ramska zajednica Zagreb, a njegovi pisani prilozi prepoznatljivi su u medijima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Tradicionalno druženje uz jelo, piće, ramsku rakiju, šljive, pogaču i druge pripremljene gastronomske delicije i nezaobilaznu ramsku gangu, bećarac... nastavilo se u kripti samostansko-župne crkve do kasnih poslijepodnevnih sati. Sve pohvale i čestike zaslužuju organizatori ovogodišnjih ramskih susreta u Zagrebu.

Tekst: Vladimir Kuraja
Foto: Božo Rumbočić
Arhiva novosti